richtlijnen

Richtlijnen voor gebruik van Cortenstaal

Het effect van weervast staal, namelijk het oxideren, wordt bereikt door het materiaal onder invloed van wisselende weersomstandigheden te laten zijn. Deze cyclus zorgt ervoor dat de kenmerkende patina gevormd wordt die langzaam corrodeert. Het corrosieproces ontwikkelt een laag van 0,1-0,2 mm gedurende de eerste 10 jaar en vervolgens 0,05 - 0,1 mm per elk volgend decennium (10 jaar).

De volgende condities zijn zeer belangrijk voor deze langdurige beschermlaag:

Vochtigheid: Belangrijk is dat het materiaal nooit in een constant natte omgeving wordt toegepast en dus ook dat er geen plaatsen zijn waar water kan blijven staan op of tegen het materiaal.

Kustgebieden: zout heeft vanwege zijn hygroscopische werking een negatief effect op het vormen van een stabiele patina. Daarom wordt aangeraden om COR-TEN  niet binnen een straal van 2 km van een kustlijn toe te passen.
*Bij onzekerheid wordt aangeraden om de richtlijnen van ASTM G101 de Standard Guide for Estimating the Atmospheric Corrosion Resistance of Low-Ally Steels (algemeen verkrijgbaar via internet) te volgen.

Contact met ongelijksoortige materialen: Contact met materialen die elektrochemische reacties hebben op staal zoals zink of cadmium moet worden vermeden.

Vraag hier uw geheel vrijblijvende offerte aan!